Een evenwichtig darmmicrobioom; hoe ver reikt onze invloed?

Over de vroege ontwikkeling van darmmicrobioom en gezondheid door het leven heen

Overdracht van bacteriën van moeder op kind begint al tijdens de zwangerschap maar vindt grotendeels plaats tijdens de geboorte. De wijze van geboorte en de keuze voor fles- of borstvoeding zijn belangrijke factoren in de vorming van het prille darmmicrobioom. Er ontstaat een steeds beter inzicht in de relatie tussen de ontwikkeling van het darmmicrobioom in het vroege leven en gezondheid later. Toch weten we nog niet precies wat nu een gezond microbioom kenmerkt, of ziektebeelden oorzaak of gevolg zijn van een veranderd microbioom en hoe we het microbioom in de ‘juiste’ richting kunnen bijsturen.

Kinderarts Tim de Meij maakt je deelgenoot van zijn kennis uit onderzoek naar het prille microbioom en zijn ervaringen uit de dagelijkse praktijk.  Dr. Tim de Meij werkt als kinderarts MDL in het Amsterdam UMC. Hij ziet op de poli kinderen van alle leeftijden, van relatief veelvoorkomende klachten zoals te weinig of te veel poepen, tot complexe en zeldzamere chronische aandoeningen van het maag-darmkanaal. Met onderzoek houdt hij zich vooral bezig met de rol van darmbacteriën bij ziekte.

Aansluitend maakt Andrea van Vuuren de vertaalslag naar bruikbare suppletie-adviezen in de praktijk.Haar focus ligt op mogelijkheden tot het blijvend beïnvloeden van het prille microbioom via de aanstaande moeder en tot het 3e levensjaar. Maar ook bij het ondersteunen van het volwassen darmmicrobioom met voeding en probiotica. Ze bespreekt hierbij ook de adviesmaterialen die kunnen helpen bij het geven van een advies op maat.

Voor wie? Gezondheidsprofessionals (artsen, therapeuten, diëtisten, etc)
Wanneer?
Donderdag 31 januari 2019
Hoe laat? 16.00 uur - 21.30 uur
Waar? Hotel van der Valk, Zwolle     
Door wie?
Dr. Tim de Meij, kinderarts en Andrea van Vuuren, diëtist
Accreditatie?
Voor deze Expert Clinic is accreditatie aangevraagd bij: AVIG (Artsenvereniging Integrale geneeskunde, hieronder vallen VHAN, ABB, ABNG-2000, NVNR) , KTNO (hieronder vallen VBAG, LVNG, BATC), NVD (Diëtisten, via St ADAP), MBOG, RM-NVVM (Mesologen) en NWP
Kosten?
De kosten voor de Expert Clinic bedragen € 30,00 p.p. inclusief handout. De prijs is inclusief hand-out en een buffet met salade, soep en brood. Wij houden graag rekening met dieetwensen. Geef ze aan ons door bij uw inschrijving.
Inschrijven? 
kan hier of mail naar educatie@atrium-innovations.nl