Berichten over relatie omega-3 vetzuren en prostaatkanker ongefundeerd

Het gaat om een publicatie met de titel ‘Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial’. Het verbazingwekkende is dat in deze publicatie nagenoeg geen significante associatie is terug te vinden en er al helemaal geen causaal verband wordt aangetoond tussen de inname van visvetzuren en het risico op prostaatkanker. De conclusie van dit artikel is daarom schromelijk overdreven door de auteurs en de media hebben daar nog een schepje bovenop gedaan.
In honderden publicaties is aangetoond dat omega-3 vetzuren positieve gezondheidseffecten hebben, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van baby’s, concentratievermogen, cognitieve functies, cardiovasculaire gezondheid, ontstekingen etc.
Deze studies zijn de basis voor de aanbevelingen van wetenschappers, gezondheidsprofessionals en van de Gezondheidsraad om de inname van omega-3 vetzuren te verhogen door gebruik van tweemaal per week vette vis en/of omega-3 visoliecapsules. Deze studie zal die aanbevelingen niet veranderen, evenals de overtuiging dat inname van omega-3 vetzuursupplementen veilig is voor iedereen, inclusief kinderen.

(16-07-13)