Calciumsuppletie kan zwangerschapsvergiftiging mogelijk voorkomen

Epidemioloog Luc Smits (Universiteit Maastricht) en gynaecoloog Liesbeth Scheepers (Maastricht UMC) hebben dit op basis van eigen research, bevolkingsstatistieken, medische literatuur en meningen van experts berekend. De extra inname kan volgens de onderzoekers tot een kostenbesparing van wel 8 miljoen euro leiden.

Pre-eclampsie, beter bekend als zwangerschapsvergiftiging, komt bij ongeveer 3% van alle zwangerschappen voor. Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie waarbij de bloeddruk van de zwangere vrouw te hoog wordt en er een abnormale hoeveelheid eiwitten zich in de urine ophoopt. De ontwikkeling en groei van het kind kan dan achterblijven en het kan tevens leiden tot vroeggeboorte.

Eerdere studies gaven reeds aan dat calcium suppletie (1 tot 2 gram per dag) vanaf het tweede trimester van de zwangerschap, het aantal gevallen van pre-eclampsie met 55% deed afnemen. De kans op vroeggeboorte werd met bijna een kwart verminderd. Uit de rekenmodellen van de onderzoekers zelf kwam een reductie van meer dan 25%, omdat er rekening mee gehouden werd dat het advies voor extra calcium niet door iedere zwangere vrouw wordt opgevolgd.

De Gezondheidsraad raadt zwangere vrouwen aan minimaal 1 gram calcium per dag in te nemen. Ruim een derde van de zwangere vrouwen voldoet hieraan. Op het moment gebruikt 5% van de zwangere vrouwen als aanvulling op de voeding extra calcium in de vorm van een supplement.

Bron: http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/SiteWide4/AdviesExtraCalciumgebruikKanLeidenTotEenKwartMinderGevallenVanZwangerschapsvergiftiging1.htm