Eetpatroon ouderen laat te wensen over

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht het eetpatroon van ruim 700 ouderen van 70 jaar en ouder uit 15 gemeenten, verspreid over het land. Deze mensen werden op twee dagen thuis geïnterviewd over hun voeding van de dag ervoor. Alle details over wat, waar en wanneer er werd gegeten, werden nagevraagd. De ondervraagde ouderen woonden nog zelfstandig en slechts een enkeling had een functionele beperking. De uitkomsten van het onderzoek gelden daarom niet voor alle ouderen in Nederland.

De resultaten laten zien dat deze groep ouderen voornamelijk thuis eet en drinkt. In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze opvallend minder vlees, sauzen en (volkoren) graanproducten. Ook het alcoholgebruik is lager. Fruit, suiker en zoetwaren, evenals smeer- en bereidingsvetten worden over het algemeen juist meer gegeten door de 70-plussers.
Slechts een kwart van de ouderen volgt het advies van de Gezondheidsraad op om extra vitamine D te slikken op. Ook aan de aanbevelingen om voldoende vis en groente en niet te veel verzadigde vetzuren en zout te eten, wordt onvoldoende gehoor gegeven. Deze mensen op leeftijd hebben een lagere inname van eiwit, calcium en magnesium dan aanbevolen, en een verhoogd risico op ondervoeding.
Calcium, magnesium en vitamine D zijn van belang voor de botdichtheid (osteoporose). Voldoende eiwit is nodig om de met veroudering geassocieerde spierafbraak (sarcopenie) zo veel mogelijk tegen te gaan. Op het Folia Orthica-symposium werd benadrukt dat juist deze voedingsstoffen van groot belang zijn om het bewegingsapparaat functioneel te houden.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn beschreven in het RIVM-rapport Diet of community-dwelling older adults. Het volledige rapport vindt u hier (PDF).

(24-10-13)