Genetica én leefstijl van invloed op metabolisme en cognitie

‘Sterke’ families waarin veel mensen een hoge leeftijd bereiken, hebben een gezonder metabolisme dan ‘gewone’ families. En in de langlevende groep is minder cognitieve achteruitgang waarneembaar. Dit vertelde prof. dr. Eline Slagboom, hoogleraar Moleculaire Epidemiologie, tijdens het 22e Folia Orthica symposium op 18 september in Amersfoort. Slagboom: “MRI’s en cognitietesten wijzen op andere hersenstructuren bij mensen uit deze sterke families. De amygdala is groter en er zijn minder laesies bij de ‘langlevende’ mensen.’ Gelukkig is er goed nieuws voor wie niet over de ‘langleven genen’ beschikt, zo blijkt uit studies van Slagboom. “Deze groep kan met voeding en gezonde leefstijl toch vergelijkbare resultaten behalen. Wie zijn metabole gezondheid verbetert, kan echt veel winst boeken. Opvallend hierbij is dat er veel individuele verschillen zijn. Een leefstijlinterventie heeft bij iedereen op een andere manier effect: bij de een verbetert het gewicht, bij de ander de bloeddruk en bij een derde verminderen ontstekingsparameters. Een ding is zeker: het is voor iedereen zinvol om gezond te leven en te eten.

Nieuwsbericht Stichting Educatie Atrium Innovations, 25 september 2014.

(250914)