Gezond ouder worden met mediterrane voeding

Uit veel onderzoek is bekend dat voeding, lichaamsgewicht, lichamelijke activiteit en roken belangrijke leefstijlkenmerken zijn die samenhangen met de gezondheid en de leeftijd waarop iemand overlijdt. In eerdere onderzoeken werd veelal gekeken naar een leefstijlkarakteristiek en het ontstaan van een chronische ziekte, zoals een vorm van kanker of het optreden van een hartziekte. Ellen Struijk onderzocht de aparte en gecombineerde effecten van leefstijlfactoren op de totale ziektelast in de bevolking. Daaruit kwam met name de waarde van een mediterraan type voedingspatroon (weinig vlees, veel fruit, noten, groenten, vis en onverzadigd vet en weinig alcohol) naar voren. Op 16 oktober is Struijk op dit onderzoek gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht.

Struijk maakte voor haar analyse gebruik van zgn. Disability-Adjusted Life Years (DALY’s; levensjaren gecorrigeerd voor beperkingen). Bij DALY’s kunnen het optreden van verschillende ziektes, hun duur en ernst, alsook de sterfte eraan worden meegewogen. Ze berekende DALY’s voor deelnemers aan de EPIC-NL studie. De ruim 33.000 mannen en vrouwen waren tussen 20 en 70 jaar oud toen zij tussen 1993 en 2007 meededen en uitgebreide leefstijlvragenlijsten invulden. Struijk definieerde verschillende voedingspatronen die relevant zijn voor de Nederlandse populatie.
Personen die een meer mediterraan type voedingspatroon hebben of een ‘prudent’ (‘verstandig’ ofwel gezond) voedingspatroon leven ongeveer 2 maanden langer in goede gezondheid. Personen die behalve een mediterraan voedingspatroon ook rapporteerden lichamelijk actief te zijn en niet te roken, alsook geen overgewicht te hebben leefden 2 jaar langer in goede gezondheid.

De conclusie van Struijk is dat een gezond voedingspatroon, zoals een voedingspatroon in de mediterrane stijl, een belangrijke impact heeft op de gezondheid. Naast gezonde voeding is een combinatie met andere gezonde leefstijlfactoren van belang voor het langer leven in goede gezondheid.

De invloed van leefstijl en voedingspatronen op ziektelast; persbericht Universiteit Utrecht, oktober 2014.

(181214)