Interessant congres Probiota 2014

Circa 200 deelnemers uit onder andere de VS, Canada en diverse Europese landen waren aanwezig op het Probiota 2014 congres. Ook Stichting Educatie Atrium Innovations was erbij. Hieronder in het kort enkele hoogtepunten.

Gezonde darm, gezond zenuwstelsel – Neil Hyland

Onderzoek wijst steeds meer uit dat er een relatie bestaat tussen de darmgezondheid en het centraal zenuwstelsel. Onderzoek bij muizen laat zien dat een gunstige darmflora leidt tot minder angstig, depressief en passief gedrag en meer sociaal gedrag. Modulatie van het cortisolgehalte en een verhoogde expressie van GABAa-receptoren behoren mogelijk tot het onderliggend mechanisme.

Orale flora anders dan darmflora – William Wade

Te veel zuurproducerende bacteriën in de mond kunnen leiden tot cariës en ontstekingen (paradontitis). Met name Streptococcus mutans, Lactobacillen en Bifidobacteriën zijn verantwoordelijk voor de zuurproductie. De laatste twee zijn bacteriesoorten die in de darm juist voordelige eigenschappen hebben maar in de mond dus schadelijk kunnen zijn.

Transgene probiotica bij IBD (winnaar posterpresentatie) – Rose Whelan

In landen waar veel worminfecties voorkomen, komen de inflammatoire darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn minder voor. Specifieke eiwitten van de parasitaire wormen zijn verantwoordelijk voor een immuunversterkende functie die ervoor zorgt dat de darm minder vatbaar is voor ontstekingsziekten. Whelan transporteerde het verantwoordelijke gen vanuit de parasitaire worm naar een probiotische bacterie en bestudeerde het effect van het transgene probioticum bij colitis ulcerosa. Bij muizen met colitis ulcerosa verminderde de ontsteking en werd de immuunreactie beter gereguleerd. Bij biggetjes met colitis verbeterde toediening van een gewoon probioticum niet, maar wel wanneer het transgene probioticum toegediend werd. Tevens was er een gunstig effect op de doorlaatbaarheid van de darm bij toediening van het transgene probioticum.

Probiotica verhoogt opname eiwit – Ralf Jaeger

Veel sporters maken gebruik van eiwitsuppletie om herstel en spieropbouw te vergroten. Jaeger ontdekte dat de opname van belangrijke aminozuren (de BCAA’s leucine, isoleucine en valine) significant hoger is wanneer gelijktijdig probiotica worden gebruikt.

Samenwerking tussen wetenschap, politiek en bedrijfsleven – Gregor Reid

Met de huidige, strengere wetgeving betreffende probiotica benadrukte voorzitter Gregor Reid het belang van samenwerking tussen politiek, wetenschap en de industrie. Wetenschap en educatie vormen het fundament dat ervoor moet zorgen dat probiotica hun nut kunnen bewijzen. Door samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven, politiek en beleidsmakers moet het mogelijk zijn om te blijven communiceren over probiotica.

(13-02-14)