Lokt gluteninname vóór 24 weken coeliakie uit bij meisjes?

Interessant is dat de onderzoeksresultaten erop wijzen dat meisjes juist eerder coeliakie ontwikkelen als zij op jonge leeftijd gluten krijgen. De onderzoekers vonden dat het effect van de bijvoeding met gluten op meisjes anders is dan op jongens. Op de leeftijd van 3 jaar hadden meisjes die bij 16 weken gluten hadden gekregen een significant hoger risico (8,9%) op coeliakie dan meisjes die gluten bij 24 weken hadden gekregen (5,5%). Dit verschil was niet aanwezig bij jongens.

De hoge frequentie van coeliakie bij meisjes is interessant en mogelijk gerelateerd aan het al bekende verhoogde risico op coeliakie bij vrouwen. Het is op de leeftijd van 3 jaar echter nog niet waarschijnlijk dat dit een effect van de vrouwelijke hormonen is. Het risicoverhogende effect van het eerder starten met gluten bij meisjes is lastig te interpreteren. Met elke verdeling wordt de omvang van de groepen automatisch kleiner en wordt de kans dat een verschil op toeval berust groter. Meer onderzoek naar het verband tussen gluteninname en het ontwikkelen van coeliakie bij meisjes is volgens de onderzoekers nodig om tot conclusies te kunnen komen.

De huidige Europese en Nederlandse richtlijn voor de introductie van gluten raadt aan om geleidelijk te starten met kleine hoeveelheden gluten terwijl het kind borstvoeding krijgt. Het afweersysteem zou zo wennen aan gluten en hier later niet op reageren met een schadelijke afweerreactie. Daarnaast raadt de richtlijn aan om met gluten te starten wanneer het kind tussen de 4 en 6 maanden oud is. Het onderzoek van het LUMC laat echter zien dat deze aanpak niet werkt en dat het voor meisjes mogelijk nadelig kan uitpakken. De resultaten zijn op 1 oktober gepubliceerd in the New England Journal of Medicine. Aan het onderzoek deden bijna 950 kinderen uit 8 landen mee die door erfelijke belasting een verhoogde kans op coeliakie hebben.

De onderzoekers gaan het bloed van de deelnemende kinderen, en ook darmweefsel van kinderen met coeliakie, nu verder bestuderen. Ze hopen te ontdekken wat er precies gebeurt met het afweersysteem waardoor de ziekte ontstaat, want daarover is nog veel onbekend.

Vriezinga SL et al.: Randomized feeding intervention in infants at high risk for celiac disease; N Engl J Med 371(14):1304-1315, 2014. PMID 25271603.

(201114)