Meer eiwit zorgt voor minder vet

Bij een 27-tal proefpersonen werd dit onderzocht in een speciale setting van vier weken. In een crossover-design werden 17 mensen op een hoog vet, hypercalorisch dieet gezet. Dit dieet bestond uit gemiddeld 800 kcal/dag meer dan het dieet van de controlegroep, met bijna 40% van de totale energie uit vet. De interventiegroep bestond uit twee delen die om de beurt op een dieet met meer eiwitten werden gezet. Het verschil was 10 en% eiwit in de hoog eiwitgroep, ten koste van de hoeveelheid koolhydraten.

De eindanalyse liet zien dat een hogere eiwitinname het vetmetabolisme verandert. De interventiegroep liet een significant lagere vetmassa zien (- 0,3 kg) en een hogere vetvrije massa (+ 0,5 kg) ten opzichte van het normale hypercalorische dieet. De proefpersonen lieten ook een trend zien voor lagere triglyceridengehaltes in het bloed en minder vetophoping in de lever, maar deze waren niet significant.

Een gebalanceerd voedingspatroon is belangrijk, zeker bij mensen die te maken hebben met overgewicht. De eiwitinname verhogen is een relatief makkelijke manier om te zorgen voor meer verzadiging en ook voor een verbeterd vetmetabolisme.

Rietman A et al.: Increasing protein intake modulates lipid metabolism in healthy young men and women consuming a high-fat hypercaloric diet; Journal of nutrition 144(8):1174-1180, 2014. PMID 24899158.

(061114)