Het metabool syndroom belicht vanuit het brein

Enkele van de symptomen van het metabool syndroom zijn overgewicht rond het middel, een hoge bloeddruk en een verhoogd serumglucose door insulineresistentie. Het metabool syndroom wordt veroorzaakt door een verkeerde leefstijl, met onder andere stress, een ongezonde voeding, een tekort aan beweging en een verstoorde darm- en mondmicrobotica.

Welke rol speelt het brein?

Allereerst zijn de hersenen de grootverbruikers van glucose in ons metabolisme. Zij zullen er alles aan doen om de toevoer van glucose te blijven waarborgen. Er is het systeem van de cerebrale insulineresistentie, waarin de hersenen de perifere insulinesecretie blokkeren, zodat er meer glucose naar het brein kan gaan. Dit wordt de “brain-pull” genoemd. Stress speelt een belangrijke rol bij dit mechanisme en de gevolgen ervan voor de rest van het lichaam.
Ook de voeding speelt een rol. Door reactie tussen suikers en eiwitten kunnen in het lichaam “Maillardreacties” optreden, die leiden tot de productie van Advanced Glycation End-products (AGE’s). Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties oproepen, die op hun beurt weer metabole verstoringen tot gevolg hebben, óók voor de hersenen.
Het metabool syndroom treft dus de hersenen, maar de hersenen spelen ook een rol bij het ontstaan van het metabool syndroom. Wat is er eerder: de kip of het ei? Feit is dat het aanpassen van de leefstijl de symptomen van het metabool syndroom fors kunnen verminderen.

Nieuwsbericht Stichting Educatie Atrium Innovations, 19 september 2014.

(190914)