Rode gist rijst verbetert conditie van hart en bloedvaten bij verhoogd cholesterolgehalte

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition Research, is uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Bologna, Italië [1]. 25 Italianen met een licht verhoogd cholesterolgehalte deden mee aan de studie. Hoewel de omvang van de studie minimaal is, is de opzet kwalitatief goed. Na een ‘stabilisatie-dieet’ van 4 weken, waarmee werd getracht zoveel mogelijk gelijke omstandigheden voor alle deelnemers te krijgen, werden de deelnemers willekeurig ingedeeld in een van de volgende twee groepen:

* een groep die eerst 4 weken een placebo kreeg , gevolgd door een wash-out periode van 4 weken en ten slotte 4 weken suppletie met 10 mg monacolinen uit rode gist rijst;
* een groep die eerst 4 weken 10 mg monacolinen uit rode gist rijst kreeg, gevolgd door een wash-out periode van 4 weken en ten slotte 4 weken placebo.

Met de wash-out periode wordt een eventueel aanhoudend effect van de eerst ronde teniet gedaan.
Na iedere ronde werden verschillende metingen verricht, waaronder het complete lipidenprofiel, het hooggevoelig CRP (een maat voor laaggradige ontstekingen, een risicofacor voor hart- en vaatziekten), verschillende veiligheidsparameters en matrix-metalloproteases 2 en 9 (MMP2 en MMP9). MMP2 en MMP9 zijn betrokken bij ontstekingsprocessen van bindweefsels en daardoor, bij verhoogde waarden, een risicofactor voor het ontwikkelen van hartziekten.

Uit de resultaten van de studie blijkt dat, in vergelijking met placebo, behandeling met monacolinen uit rode gist rijst effectiever is in het verlagen van totaalcholesterol (- 12,45%), LDL-cholesterol (- 21,99%), niet-HDL-cholesterol (- 14,67%), MMP2 (- 28,05%), MMP9 (- 27,19%) en het hooggevoelige CRP (- 23,77%). Verder blijkt dat het dagelijks gebruik van 10 mg monacolinen uit rode gist rijst gedurende 4 weken, veilig is. Door het verlagen van diverse parameters die in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, is het gebruik van rode gist rijst een goede, preventieve methode.

Denk ook aan co-enzym Q10!

Aangezien monacolinen, net als reguliere cholesterolverlagers (statines), de aanmaak van co-enzym Q10 remmen, wordt aanbevolen om rode gist rijst te gebruiken in combinatie met 100 mg co-enzym Q10 per dag. Deze hoeveelheid zou ook bij het gebruik van de lager gedoseerde reguliere cholesterolverlagers (10-20 mg) gebruikt moeten worden om bijwerkingen ten gevolge van een co-enzym Q10-tekort tegen te gaan [2]. Bij hoger gedoseerde cholesterolverlagers (vanaf 20 mg) of bij hevige bijwerkingen is 200 mg co-enzym Q10 aan te bevelen.

1. Cicero AF et al.: Red yeast rice improves lipid pattern, high-sensitivity C-reactive protein, and vascular remodeling parameters in moderately hyperchlesterolemic Italian subjects; Nutrition Research 33(8):622-628, 2013. PMID 23890351.
2. De Boer E: Nutritionele bestrijding van cardiovasculaire aandoeningen (2): Co-enzym Q10-deficiëntie, door onder meer statine-gebruik, belangrijke factor bij hartfalen; Tijdschrift voor Orthomoleculaire Geneeskunde 23(4):36-44, 2008.

(05-12-13)