Voedingssupplementen bijzonder veilig

oedingssupplementen blijken zelfs de veiligste bestanddelen waaraan veel mensen blootgesteld worden. Daarentegen behoort opname in een ziekenhuis of het gebruik van voorgeschreven medicatie tot een van de grootste risico’s op overlijden in de Britse gemeenschap. Het oplopen van te voorkomen medische verwondingen in Britse ziekenhuizen brengt ongeveer hetzelfde risico op overlijden met zich mee als wanneer je als militair zou worden uitgezonden naar Afghanistan: beide zijn verantwoordelijk voor een circa 300.000 keer groter risico op overlijden dan het gebruik van natuurlijke gezondheidsproducten, zoals voedingssupplementen of kruidenpreparaten.

voedingssupplementen_veilig

In onderstaande figuur is het risico op overlijden ten gevolge van verschillende acute, externe oorzaken, zoals een militaire missie in Afghanistan, ongelukken in en om het huis, getroffen worden door de bliksem en het gebruik van voedingssupplementen en kruidenpreparaten op schaal weergegeven. Hierin is te zien dat het risico op overlijden door het gebruik van voedingssupplementen erg klein is (klik op de afbeelding om de figuur op ware grootte te openen). Voor de samenstelling van de cijfers zijn vele databases en rapporten van de Britse overheid, de EU en non-gouvernementele organisaties geraadpleegd.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat roken de meest riskante activiteit is in relatie tot overlijden. De kans op overlijden ten gevolge van roken is 797.940 keer groter dan het overlijden ten gevolge van het gebruik van een voedingssupplement. Ook de kans op overlijden door het gebruik van medicatie ligt in Groot-Brittannië 62.000 keer hoger dan het risico op overlijden als gevolg van het gebruik van voedingssupplementen. Het totale risico op overlijden door het gebruik van voedingssupplementen is 1 op 10 miljoen en kan daarmee worden aangeduid als bijzonder veilig. Ter vergelijking: het risico op overlijden ten gevolge van vermijdbare medische verwondingen in Britse ziekenhuizen ligt, samen met roken en militaire dienst in Irak, hoger dan 1 op 1.000. Britse inwoners hebben evenveel kans om door de bliksem geraakt te worden of om te komen in de metro van London als te overlijden door het gebruik van voedingssupplementen.

Het is goed dat consumenten worden gewezen op mogelijke gevaren van het gebruik van voedingssupplementen en andere natuurlijke gezondheidsproducten, maar je zou je af kunnen vragen of het niet net even te ver gaat om de regelgeving met betrekking tot deze producten steeds verder op te voeren.

Alliance for Natural Health: Natural health products ultra-safe and drugs as dangerous as war; www.anhinternational.org.

(17-07-12)