WUR zoekt vrijwilligers met overgewicht

Overgewicht kan zorgen voor gezondheidsproblemen en het risico op verschillende ziekten verhogen. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat naast overgewicht vooral de vetverdeling in het lichaam bepalend is voor de gezondheid. Met name veel vet in en rond de organen in de buikholte lijkt een risicofactor.

Om het effect van verschillende voedingen op de hoeveelheid vet in de buikholte en de lever en op de algehele gezondheid te kunnen meten, worden deelnemers aan de Belly Fat studie verdeeld over drie verschillende groepen. Twee van deze groepen krijgen voedingsadviezen die gewichtsvermindering tot doel hebben. De ene groep krijgt een voeding geadviseerd waarin producten met koolhydraten (zoals tarwebrood), mager vlees, halfvolle zuivelproducten, fruit en vruchtensappen een rol zullen spelen. Aan de andere groep wordt een voeding geadviseerd waarin sojaproducten, groente en fruit, vis en olijfolie een rol spelen. De derde groep krijgt geen adviezen.
Het toeval bepaalt wie in welke groep terechtkomt. Degenen die in de derde groep zijn ingedeeld kunnen - indien gewenst - aan het einde van de studieperiode alsnog voedingsadviezen van de diëtisten ontvangen, zodat ook zij gewicht kunnen verliezen.

De studie vindt plaats in de periode september 2014 tot en met maart 2015. De eerste deelnemers zijn gestart in september en de laatste deelnemers zullen starten in december. Iedere deelnemer zal 15 weken aan het onderzoek meedoen. De studie vindt gedeeltelijk plaats op de universiteit in Wageningen en gedeeltelijk in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Voor deze studie is de afdeling Humane Voeding op zoek naar 110 gezonde vrijwilligers (zowel mannen als vrouwen) die passen in onderstaand profiel.

Profiel

U kunt aan dit onderzoek deelnemen indien u:

 • tussen de 40 en 70 jaar oud bent (geboren tussen 01-04-1944 en 01-09-1974);
 • een BMI hebt van meer dan 27 kg/m2 en uw gewicht stabiel is;
 • een tailleomtrek van meer dan 88 cm (vrouwen) of 102 cm (mannen) hebt;
 • geen onverwijderbaar metaal in uw lichaam hebt (bijvoorbeeld een pacemaker, neurostimulator, insulinepomp of metalen splinters in het oog);
 • geen gebruik maakt van bepaalde medicijnen, waaronder corticosteroïden (wordt nagegaan door middel van een vragenlijst);
 • geen bloed doneert tijdens het onderzoek en in de 2 maanden ervoor en erna;
 • niet rookt en niet meer dan 14 glazen alcohol per week drinkt;
 • geen vegetariër bent;
 • bereid bent mee te werken aan de door de diëtist voorgestelde voedingsaanpassingen;
 • bereid bent om visoliecapsules te slikken, en hier niet overgevoelig of allergisch voor bent;
 • een goede algemene gezondheid hebt;
 • niet deelneemt aan een ander wetenschappelijk onderzoek (met uitzondering van NQPlus en EetMeetWeet).

Meer informatie over wat er van de deelnemers wordt verwacht, welke vergoeding zij ontvangen en hoe u zich kunt aanmelden staat in de informatiebrochure van de Belly Fat studie.

Bron: Publicatie Wageningen UR, Afdeling Humane Voeding, september 2014.

(091014)