B11 verlaagt beroerterisico bij hypertensie

Uit Chinees onderzoek blijkt dat een foliumzuursupplement het risico op een beroerte verlaagt bij patiënten met een hoge bloeddruk.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 20.702 volwassenen met hypertensie (zonder een geschiedenis met een beroerte of hartaanval). De deelnemers kregen ofwel dagelijkse één tabet met enalapril 10 mg (ACE-remmer ofwel bloeddrukremmer) en foliumzuur 800 mg of alleen een tablet enalapril, 10 mg. De gemiddelde behandelperiode in dit onderzoek bedroeg 4,5 jaar.

De eerste beroertes vonden plaats bij 282 deelnemers (2,7%) in de enalapril-foliumzuur groep, vergeleken met 355 deelnemers (3,4%) in de enalapril groep, een relatieve risicoverlaging van 21%. Analyses lieten een aanzienlijke verlaging zien van het risico op ischemische hartaanvallen (2,2% tegen 2,8%) en samengestelde hart- en vaataandoeningen - cardiovasculaire sterfgevallen, hartaanvallen en beroertes- (3,1% tegen 3,9%) bij de deelnemers van de enalapril-foliumzuur groep.

Conclusie van de auteurs: een basis foliumzuurniveau is een belangrijke beslissende factor in de werkzaamheid van enalapril bij beroertepreventie.

Huo, Y., et al., Efficacy of folic acid therapy in primary prevention of stroke among adults with hypertension in China: the CSPPT randomized clinical trial. JAMA, 2015. 313(13): p. 1325-35.