Bioflavonoïden hebben positieve effecten op de elasticiteit van bloedvaten

Aan de consumptie van citrusfruit worden diverse gezondheidsvoordelen toegekend. Welk type fruit en welke gezondheidsvoordelen deze precies leveren is nooit goed onderzocht. Twee onlangs gepubliceerde studies, hebben onafhankelijk van elkaar, het effect van bioflavonoïden op de endotheel functie van bloedvaten onderzocht.

In de eerste studie is gekeken wat de rol van grapefruit flavonoïden is op de functie van de bloedvaten van gezonde postmenopauzale vrouwen.1 Hierbij kregen 48 vrouwen gedurende 6 maanden 340 ml grapefruitsap per dag dat 210 mg flavonoïden bevatte of een placebo drankje. Na de 6 weken wisselden de vrouwen van interventie. Wanneer de vrouwen het drankje met de flavonoïden gebruikten, waren de bloedvaten meer ontspannen dan wanneer ze placebo kregen. Ontspannen bloedvaten bevorderen de doorstroming van het bloed. Ontspannen bloedvaten worden daarom gezien als positief voor de bloedvatfunctie. Er werden geen effecten gevonden voor macro- en microcirculatie, bloeddruk, antropometrie, glucosemetabolisme, ontstekingsmarkers en oxidatieve stress.

In een tweede gerandomiseerde studie werd het effect van flavonoïde-rijke blauwe bessen onderzocht op de bloedvatfunctie, bloeddruk en insulinegevoeligheid bij mensen met het metabool syndroom.2 In deze studie kregen 44 volwassenen 2x per dag gedurende 6 weken een smoothie van blauwe bessen of placebo. Er bleek geen verschil in bloeddruk en insulinegevoeligheid maar wel in de bloedvatfunctie. Ook in deze studie verbeterde de flexibiliteit (ontspanning) van de bloedvaten. Deze was significant beter in de blauwe bessen groep dan in de placebogroep, ook na correctie van confounders* zoals het vetpercentage en geslacht.

* confounders zijn factoren die de uitkomst van een onderzoek kunnen vertekenen. Zo kan het bijvoorbeeld dat het effect op de bloedvaten niet bepaald wordt door de flavonoïden maar door het vetpercentage van een persoon. Het is belangrijk om voor deze factoren te corrigeren zodat het effect van deze factoren op de uitkomst uitgesloten wordt.

  1. Véronique Habauzit et al.  Flavanones protect from arterial stiffness in postmenopausal women consuming grapefruit juice for 6 mo: a randomized, controlled, crossover trial. First published May 27, 2015. Am J Clin Nutr May 2015ajcn104646
  2. April J. Stull et al.  Blueberries Improve Endothelial Function, but Not Blood Pressure, in Adults with Metabolic Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients 2015, 7(6), 4107-4123;