Butyraat, geproduceerd door darmbacteriën, cruciale factor bij allergische ziekten

Immunoloog prof. Ger Rijkers bracht een primeur in zijn lezing over voedselovergevoeligheid op het Folia Orthica symposium van afgelopen 17 september. Het korte-keten-vetzuur butyraat werkt preventief op het ontwikkelen van eczeem bij heel jonge kinderen. Rijkers is een van de onderzoekers die deze bevinding beschrijft in een artikel in de actuele editie van het wetenschappelijke tijdschrift Beneficial Microbes.

Prof. Rijkers presenteerde baanbrekend en nieuw onderzoek naar de betekenis van probiotica bij de behandeling van heel jonge kinderen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van eczeem.

Dit onderzoek, dat plaatsvond in het kader van de lang lopende PandA-studie, toont aan dat kinderen met een relatief hoge concentratie butyraat in hun feces veel minder kans hebben op het ontwikkelen van eczeem dan vergelijkbare kinderen met weinig butyraat in hun feces.
De onderzoekers concluderen: ‘Deze uitkomst benadrukt de rol die bacteriële metabolieten kunnen spelen in de ontwikkeling van het immuunsysteem, zelfs al vóórdat een allergie-aandoening zich klinisch manifesteert.’

Butyraat is een vetzuur dat geproduceerd wordt door darmbacteriën.
In de PandA-studie leidde het toedienen van probiotica* tot hogere concentraties butyraat en gaf hiermee logischerwijs een verklaring voor de verminderde ontwikkeling van eczeem die gezien werd bij de kinderen. In ander onderzoek is aangetoond dat butyraat een positieve invloed heeft op regulerende cellen van het immuunsysteem, waarmee de gevonden link verder ondersteund wordt.

*De PandA studies zijn gedaan met Ecologic® Panda, een specifiek  multispecies en -strain probiotica mix;  verkrijgbaar als Orthiflor Start