Curcumine en genisteïne mogelijk gunstig bij CF

Cystisc Fibrosis (CF) is een aandoening van de exocriene klieren, gekenmerkt door de afscheiding van taai slijm, vandaar de naam taaislijmziekte of mucoviscidose. Cystic fibrosis verwijst naar de toename van bindweefsel (fibrose) in de slijmvliezen die bezet worden door met kleverig vocht gevulde holten (cysten).

Het bijzondere verhaal van Jaap Schut werd onlangs medianieuws. Jaap is acht jaar, lijdt aan CF, maar hij hoest nooit, gebruikt nauwelijks antibiotica en op de scans van zijn longen is geen schade te zien. Dit in tegenstelling tot veel andere CF-patiënten. Het zou mogelijk komen door  een ‘ supermoes’. Vier keer per dag eet Jaap een paar happen knaloranje appelmoes met daarin alle enzymen die hij zelf niet aanmaakt en twee voedingssupplementen: genisteine en curcumine. Zijn moeder ontdekte de meerwaarde van die twee stoffen na veel speurwerk op internet en is het gaan proberen.

Vier jaar nadat bij Jaap de diagnose werd gesteld, kreeg zijn moeder in het Rotterdamse Erasmus MC te horen dat er een nieuw kostbaar medicijn aankwam voor een specifieke vorm van de ziekte; een genetische mutatie (S1251N) die in Nederland bij slechts 33 andere patiënten voorkomt. De betrokken biochemicus wilde in het lab bekijken of dat middel ook voor Jaap geschikt zou zijn. Het medicijn kost ruim twee ton per patiënt per jaar, de voedingssupplementen 3.000 euro. Uit nieuwsgierigheid testte de biochemicus op stukjes darmweefsel van Jaap ook wat genisteine en curcumine uit. Tot zijn grote verbazing werkte de combinatie van genisteine en curcumine bijna net zo goed als het dure medicijn. In het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzocht de biochemicus de voedingssupplementen opnieuw op darmweefsel van Jaap en van andere CF-patiënten met dezelfde mutatie. Een microscopische test bevestigde het effect van de voedingsstoffen. Na overleg met alle CF-artsen in Nederland besloot hij tot een bijzonder klinisch onderzoek: twintig patiënten gaan acht weken lang het effect van curcumine en genisteine testen. Deze maand worden de eerste resultaten verwacht.