Probiotica verminderen allergische astma

Allergische astma is een luchtwegaandoening die gekenmerkt wordt door benauwdheid, een piepende ademhaling en kortademigheid na het in contact komen met een allergeen. Hierdoor ontstaat een chronische ontsteking die leidt tot overmatige slijmproductie. De belangrijkste veroorzakers van een astmatische aanval bij patiënten met allergische astma zijn huisstofmijt, pollen en huisdieren.

Wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van allergische astma verplaatst zich steeds verder naar gebieden buiten de longen en met name de darmen krijgen bijzondere aandacht. De laatste jaren is gebleken hoe groot de invloed van het darmmicrobioom op het immuunsysteem is en er zijn verschillende verbanden gelegd tussen de ontwikkeling van het darmmicrobioom in de beginfase van het leven en de ontwikkeling van allergieën op latere leeftijd. Recent is de relatie tussen het darmmicrobioom en allergie opnieuw onderstreept door wetenschappers van de universiteit van Milaan. In een klinische studie hebben zij gekeken naar de effecten van de probiotische stammen Lactobacillus salivarius LS01 en Bifidobacterium breve BR03 op patiënten met allergische astma. Het effect van deze probiotica blijkt tweeledig te zijn. In de eerste plaats lieten beide stammen een ontstekingsremmend effect zien. De aanwezigheid van proinflammatoire cytokinen in het bloedplasma was significant lager bij patiënten die een of beide stammen toegediend kregen en de hoeveelheden ontstekingsremmende cytokinen namen toe. Het gevolg hiervan is dat de immuunreactie beter uitgebalanceerd wordt en er mogelijk minder snel een allergische reactie plaatsvindt. Dit ontstekingsremmende effect werd versterkt wanneer beide stammen samen werden toegediend. Daarnaast kan L. salivarius LS01 de samenstelling van de darmmicrobiota beïnvloeden door de productie van antibacteriële stoffen. Hierdoor hebben pathogenen minder kans om de darm te koloniseren wat uiteindelijk de belasting voor het immuunsysteem verlaagt. Deze bevindingen openen de deur verder naar het gebruik van probiotica bij allergische astma.

Immunomodulatory Effects of Lactobacillus salivarius LS01 and Bifidobacterium breve BR03, Alone and in Combination, on Peripheral Blood Mononuclear Cells of Allergic Asthmatics. Lorenzo Drago, Elena De Vecchi,  Arianna Gabrieli, Roberta De Grandi and Marco Toscano. Allergy Asthma Immunol Res. 2015 July;7(4):409-413.