Rol voor probiotica

Alle zes sprekers onderstreepten met bijzondere anekdotes de algemene boodschap van deze dag: vroege blootstelling aan lichaamsvreemde stoffen stimuleert het immuunsysteem om ‘verstandig en met beleid’ te werk te gaan.

Maar er was ook een echte scoop: prof. Ger Rijkers presenteerde de uitkomst van een vervolgonderzoek in de PandA-studie. Aanstaande moeders met een hoog risico op het krijgen van een kindje met eczeem, kunnen die kans aanzienlijk verkleinen door al tijdens de zwangerschap probiotica te nemen en dit aan hun kinderen te geven gedurende het eerste levensjaar. Die waarneming was al eerder gedaan, maar nu is ook meer bekend over het achterliggende mechanisme  De tijdens de PandA studie toegediende probiotica* heeft samen met darmbacteriën, tot verhoogde aanmaak van het korte-keten-vetzuur butyraat geleid. Dat blijkt het immuunsysteem zodanig te stimuleren dat een familiaal risico van eczeemontwikkeling zeer sterk wordt gereduceerd.

Andere opmerkelijke conclusies: heel lang borstvoeding geven is toch niet zinvol; er worden nogal wat onnodige eliminatiediëten voorgeschreven; en PDS zit niet tussen de oren en is goed te behandelen.

*De PandA studies zijn gedaan met Ecologic® Panda, een specifiek  multispecies en multistrain probiotica mix;  verkrijgbaar als Orthiflor Start