Voedingsadvies VS: pas op met suiker; koffie en cholesterol geen probleem

In de loop van dit jaar komen de Amerikaanse ministeries van volksgezondheid en welzijn en van landbouw met een geactualiseerde versie van de Dietary Guidelines for Americans uit 2010. De Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC), bestaande uit deskundigen op het gebied van voeding, geneeskunde en volksgezondheid, heeft daarvoor recentelijk een rapport met wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen uitgebracht.

Over het algemeen bevat het Amerikaanse voedingspatroon weinig fruit, groente en volkoren granen en veel calorieën, verzadigd vet, geraffineerde granen, toegevoegde suikers en zout. Verder heeft de DGAC geconstateerd dat Amerikanen innametekorten hebben van vitamine A, foliumzuur, vitamine C, vitamine D, vitamine E, calcium, magnesium, kalium en vezels. Tienermeisjes en premenopauzale vrouwen krijgen bovendien te weinig ijzer binnen. Met name de tekorten aan vitamine D, calcium, kalium en vezels baren zorgen vanwege de gezondheidsrisico’s die hiermee samenhangen.

Enkele adviezen uit het DGAC-rapport:

  • Geen aanbeveling meer om de inname van cholesterol te beperken. Uit het beschikbare onderzoeksmateriaal blijkt geen relatie tussen de consumptie van voedingscholesterol en het serumcholesterol. Voor cholesterol bestaat geen risico op overconsumptie.
  • Drie tot vijf koppen koffie per dag (tot 400 mg cafeïne per dag) levert geen gezondheidsrisico’s op, maar pas op voor de extra calorieën van melk, room en suiker. Voor zwangere vrouwen worden maximaal 2 kopjes koffie geadviseerd.
  • Een matige inname van zout, minder dan 2.300 mg per dag voor volwassenen.
  • De inname van toegevoegde suikers moet worden teruggebracht tot maximaal 10% van de dagelijkse calorie-inname. Toegevoegde suikers moeten niet worden vervangen door laagcalorische zoetstoffen maar door gezonde opties zoals water in plaats van met suiker gezoete frisdranken.
  • Minder dan 10% van de dagelijkse calorie-inname mag worden geleverd door verzadigd vet.

Verder moeten Amerikanen naar een voedingspatroon dat meer plantaardige voedingsmiddelen en minder rood vlees en vleesproducten bevat. Niet alleen is een voedingspatroon met onder andere meer groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden gezonder, er kleven ook milieuaspecten aan, aldus de DGAC. Bij zijn voedingskeuze zou de Amerikaan ook oog moeten hebben voor duurzaamheid en milieubelasting. Een gezond voedingspatroon met meer plantaardige voedingsmiddelen, minder dierlijke producten en minder calorieën is milieuvriendelijker, omdat het minder uitstoot van broeikasgassen en verzurende stoffen en minder land-, water- en energieverbruik met zich meebrengt.

Tot begin april is het mogelijk om te reageren op de aanbevelingen van de DGAC-rapport. Met name de vlees- en de frisdrankindustrie hebben al laten weten het hardgrondig oneens te zijn met sommige, in hun ogen onzinnige, aanbevelingen.

Millen BE et al: Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee; US Department of Health and Human Services, US Department of Agriculture, 2015
Watson E: Dietary Guidelines for Americans should factor in sustainability, says DGAC report; Foodnavigator-USA.com, 19 februari 2015.

(050315)