Dagelijks gebruik van een multivitamine kan mannen beschermen tegen hart- en vaatziekten

Een onderzoek van de Harvard universiteit laat zien dat het dagelijks slikken van een multivitamine mannen kan beschermen tegen hart- en vaatziekten.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat het 20 jaar -of langer- innemen van een multivitamine, bij mannen het risico op hart- en vaatziekten met 44% vermindert. Verder bleek dat het innemen van een multivitamine gedurende een kortere periode (12 jaar) geen gunstig effect liet zien.

Het is nog niet duidelijk hoe multivitaminen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het vermoeden is dat de vitaminen en mineralen het risico verlagen door o.a. de vaatwand beter te laten functioneren. De onderzoekers zeggen wel dat er enige voorzichtigheid geboden is omdat ook een gezonde leefstijl van belang is.

Referentie: Rautiainen, S. et al., (2016). Multivitamin Use and the Risk of Cardiovascular Disease in Men. J Nutr. 146(6):1235-40