Dieet kan medicijngebruik bij diabetes type 2 sterk verminderen

Het nieuwe dieet legt de nadruk op het binnenkrijgen van meer vezels, eiwitten en onverzadigde vetten, en zeer weinig geraffineerde koolhydraten. Het dieet is ontwikkeld door CSIRO, een onderzoeksinstantie van de Australische overheid. De bevindingen komen voort uit een studie die de effecten van het door CSIRO ontwikkelde dieet vergeleek met het gangbare dieet dat ingezet wordt bij de behandeling van type 2 diabetes in Australië. Het gangbare dieet bestaat uit meer ongeraffineerde koolhydraten en weinig vet.

De resultaten lieten zien dat het nieuwe dieet in hogere mate het HDL cholesterol verbeterde en het triglyceride gehalte verlaagde dan het gangbare dieet. Het meest opmerkelijke resultaat was echter dat de diabetes patiënten minder medicatie nodig hadden. Het verschil met het standaard dieet was bijna twee keer zo groot. Sommige diabetes patiënten konden zelfs volledig hun medicatie afbouwen. Verder bleek dat het nieuwe dieet voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgde gedurende de dag. De onderzoeksresultaten laten zien dat het gangbare dieet mogelijk gedateerd is en dat de voedingsrichtlijnen voor diabetes herzien zouden moeten worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte recent nog bekend dat het aantal diabetes patiënten wereldwijd sinds 1980 verviervoudigd is. Het aantal patiënten met diabetes type 2 ligt nu wereldwijd op 422 miljoen en daarmee is diabetes een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Door de vergrijzing en door het groeiend aantal mensen met overgewicht zal diabetes ook steeds vaker voorkomen. Gezondheidsprofessionals zijn nog steeds verdeeld over wat het beste dieet zou zijn om diabetes type 2 te bestrijden. Het ontwikkelde dieet wordt echter nog doorontwikkeld. Het zal nog enige tijd duren voordat deze door artsen voorgeschreven kan worden.

Bron: http://www.csiro.au/en/News/News-releases/2016/Improved-diabetes-control-with-new-diet