EFSA beoordeelt isoflavonen als veilig voor postmenopauzale vrouwen

Isoflavonen in voedingssupplementen zijn volgens de Europese Voedselveiligheids Authoriteit (EFSA) veilig te gebruiken door postmenopauzale vrouwen. Onderzoekers van EFSA hebben een uitgebreide review gedaan op basis van al het beschikbare wetenschappelijk bewijs. De review wees uit dat er geen indicatie is dat isoflavonen in hoeveelheden die voorkomen in voedingssupplementen nadelige gevolgen kunnen hebben voor postmenopauzale vrouwen.

Isoflavonen komen van nature voor in onder andere soja en rode klaver. Extracten hiervan zijn verkrijgbaar als ingrediƫnt van voedingssupplementen. De onderzoekers hebben gekeken naar effecten van deze isoflavonen in doseringen die gebruikt worden in voedingssupplementen voor postmenopauzale vrouwen. Eventuele negatieve gevolgen in het borstweefsel, de baarmoeder en de schildklier zijn onderzocht. De producten werden gebruikt voor periodes van 3 maanden tot bijna een jaar waardoor de onderzoekers alleen iets kunnen zeggen over de veiligheid van deze producten voor deze gebruikstermijn.

Ook is er gekeken naar het risico van het gebruik van isoflavonen bij vrouwen tijdens de overgang (perimenopauzaal) en door vrouwen met een geschiedenis van hormoongevoelige tumoren of met familieleden met hormoongevoelige tumoren. De onderzoekers concludeerden dat er te weinig data is om de veiligheid van isoflavonen voor deze groepen te beoordelen.

Bron: EFSA. Isoflavones in food supplements for post-menopausal women: no evidence of harm. News 21 october 2015. URL: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/151021