Gewicht en vitamine D tijdens zwangerschap belangrijk voor gezondheid kind

Het gewicht en de vitamine D status van een zwangere vrouw blijken erg belangrijk voor de gezondheid van het kind. Een lage vitamine D status van de moeder en het hebben van overgewicht zijn gerelateerd aan een hoger insulinegehalte van het kind op 5-jarige leeftijd. Dit is een risicofactor voor het ontwikkelen van obesitas en diabetes type 2. Dit blijkt uit de ABCD-studie, uitgevoerd onder 8000 kinderen, een samenwerkingsverband tussen het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, VUmc en GGD Amsterdam. De publicatie is 5 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE verschenen.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine waardoor de vitamine D bij vrouwen met overgewicht minder beschikbaar is voor de glucosehuishouding. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 40% van de zwangere vrouwen een suboptimale vitamine D spiegel heeft of deficiënt is. Eén van de onderzoekers benadrukt dat de combinatie vitamine D tekort én overgewicht een bepalende factor lijkt voor het risico op hyperinsulinemie. Een vitamine D tekort alleen verhoogt de kans op diabetes bij kinderen niet, maar dus wel in combinatie met overgewicht van de moeder. Ook is er een relatie gevonden tussen een lagere vitamine D spiegel tijdens de zwangerschap en meer lichaamsvet bij de kinderen op 5-jarige leeftijd. Hoe dit komt is niet duidelijk maar mogelijk heeft dit te maken met beperkingen in de ontwikkeling van spieren en botten bij de kinderen door een vitamine D tekort waardoor er meer vetontwikkeling plaatsvindt.

Alhoewel het voor alle zwangere vrouwen goed is om extra vitamine D te gebruiken, is het vooral voor zwangere vrouwen met overgewicht belangrijk om goed op vitamine D te letten en deze via een supplement extra in te nemen.

Bron: Hrudey et al. The Association between Maternal 25-Hydroxyvitamin D Concentration during Gestation and Early Childhood Cardio-metabolic Outcomes: Is There Interaction with Pre-Pregnancy BMI? PLoS ONE 10(8): e0133313.