Granaatappelsap kan voordelig zijn voor duursporters

De onderzoekers rekruteerden 31 duursporters van 3 verschillende sportverenigingen in het Zuidoosten van Spanje. De deelnemers werden opgedeeld in 3 groepen waarbij gedurende 21 dagen 200 ml granaatappelsap, 200 ml één op één met water verdunde granaatappelsap of geen sap werd toegediend. Bij de deelnemers werden de gehaltes van biomarkers voor oxidatieve stress (eiwit carbonylgroepen en malondialdehyde (MDA)), C-reactief eiwit (acute fase-eiwit) en sE-selectine gemeten (celadhesiemolecuul).

Het onderzoek liet zien dat sporten kan leiden tot verhoging van biomarkers voor oxidatieve stress (zowel MDA als eiwit carbonylgroepen). Het consumeren van 200 ml granaatappelsap kon voorkomen dat MDA-gehaltes stegen en wist deze zelfs significant reduceren. Een niet-significante daling van C-reactief proteïne en sE-selectine werd ook waargenomen in de groep die 200 ml granaatappelsap kreeg. Granaatappel is rijk aan antioxidanten, met name polyfenolen. Deze zitten vooral in de schil. Het consumeren van granaatappels wordt geassocieerd met verbeterde hart-, prostaat- en gewricht gezondheid. Granaatappels bevatten ook kleine eetbare zaadjes die een bron van puninic zuur – een meervoudig onverzadigd vetzuur - en vezels zijn.

Helaas zitten er wat haken en ogen aan het onderzoek. Het onderzoek is alleen bij duursporters uitgevoerd. Men kan nog niet vertellen of de resultaten vertaald kunnen worden naar minder actieve individuen. De resultaten zullen moeten worden bevestigd door grotere gerandomiseerde trials. Verder was er een groot aantal deelnemers die niet mee werd genomen in de analyse. In totaal vielen 9 deelnemers af omdat ze van het protocol afgeweken hebben, waarvan 4 in de groep die 200 ml granaatappelsap kreeg en 5 in de groep die de verdunning met water kreeg. Nog een kanttekening is dat er bij de controlegroep simpelweg geen sap werd toegediend in plaats van een placebo. Ook is de studie bekostigd door een particulier bedrijf dat tevens het sap heeft geleverd. Desalniettemin zijn de resultaten interessant en dagen zij uit voor verder onderzoek naar de gezondheidsaspecten van granaatappels.

Reference:

“Effects of Pomegranate Juice in Circulating Parameters, Cytokines and Oxidative Stress Markers in Endurance Based Athletes: A Randomised Controlled Trial” E. Fuster Munoz, et al.