Kinderen gezonder zonder suiker

Wanneer kinderen met overgewicht en een verhoogd risico op diabetes geen toegevoegde suikers gebruiken, verbetert hun gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van Robert Lustig en is onlangs door verschillende media opgepakt. In dit onderzoek kregen 43 kinderen (9-18 jaar) met overgewicht en een verhoogd risico op diabetes, gedurende 10 dagen een voeding zonder toegevoegde suikers. Ter vervanging van de suikers die ze voorheen gebruikten kregen de kinderen andere typen koolhydraten zodat ze wel dezelfde hoeveelheid calorieën uit koolhydraten kregen als voorheen maar minder geraffineerde suikers (van 28 energie% naar 10 energie%) en fructose (van 12 energie% naar 4 energie%).

Alhoewel de kinderen niet in significante mate afvielen, verbeterde wel hun bloeddruk, het cholesterolgehalte, de leverfunctie, het nuchter bloedsuikergehalte en hun insulineconcentratie. Als gevolg van de aangepaste voeding ervaarden de kinderen dat ze veel meer te eten hadden terwijl ze evenveel calorieën binnenkregen.

Gezien de resultaten lijkt het er volgens de onderzoekers op dat suiker direct verantwoordelijk is voor metabole verstoringen en dat dit niet hoeft te lopen via vetweefsel of overgewicht. Ook blijkt dat niet elke calorie hetzelfde is; de kinderen kregen namelijk dezelfde hoeveelheid calorieën binnen als voorheen maar hadden meer gezondheidsvoordelen.

Dit is een eerste onderzoek die directe effecten laat zien naar het verminderen van toegevoegd suiker op de metabole gezondheid van kinderen. Verder onderzoek is nodig waarbij onder andere ook een controlegroep betrokken zou moeten zijn en waarbij goed gekeken zou moeten worden naar de metabole effecten van beperkt gewichtsverlies. Daarnaast is het een interessante vraag of deze voedingsaanpassingen ook een effect hebben bij volwassenen en of de effecten op de lange termijn zichtbaar blijven.

Bron: Lustig RH, Mulligan K, Noworolski SM et al. Isocaloric fructose restriction and metabolic improvement in children with obesity and metabolic syndrome. Obesity (Silver Spring). 2015 Oct 26.