Lactobacillus rhamnosus GG kan beschermen tegen allergie

De probiotische bacterie Lactobacillus rhamnosus GG versnelt de ontwikkeling van tolerantie voor koemelk bij baby’s met koemelkallergie. Nieuw onderzoek laat zien of dit effect veroorzaakt wordt door het beïnvloeden van de darmmicrobiota.

In het onderzoek werden 19 baby’s met koemelkallergie ingedeeld in een probioticagroep (Lactobacillus rhamnosus GG ) (12) en een niet probioticagroep (7). Alle baby’s met koemelkallergie kregen een intensief gehydrolyseerd caseïne product. Ook werd er een vergelijking gemaakt van de darmmicrobiota van deze baby’s met de darmmicrobiota van 20 gezonde baby’s, zonder koemelkallergie: de baby’s met koemelkallergie bleken een gevarieerder microbioom te hebben dan baby’s zonder koemelkallergie maar ze bleken ook een aantal belangrijke bacteriestammen te missen waaronder Enterobacteriën en Bifidobacteriën.

5 van de 12 baby’s met koemelkallergie die probiotica kregen, werden tolerant voor koemelk ten opzichte van 0 van de allergische baby’s die geen probiotica kregen. Van de 5 baby’s die tolerant werden voor koemelk was er bij 4 baby’s sprake van een toename van butyraat in de ontlasting wat duidt op een grotere hoeveelheid butyraatproducerende bacteriën door het gebruik van de probiotica. Toch lag het butyraatniveau nog een stuk lager dan bij de gezonde baby’s zonder allergieën. Wel hadden de baby’s die tolerantie ontwikkelden voor koemelk meer butyraat in de ontlasting dan baby’s die allergisch bleven. Butyraat is een korte keten vetzuur die door darmbacteriën geproduceerd wordt en bijdraagt aan de homeostase in de darm.

De onderzoekers concludeerden dat de caseïne formule met Lactobacillus rhamnosus GG bijdraagt aan een snellere tolerantie bij baby’s met koemelkallergie door middel van het beïnvloeden van de microbiota.

Canani et al. Lactobacillus rhamnosus GG-supplemented formula expands butyrate-producing bacterial strains in food allergic infants. The ISME Journal advance online publication, 22 September 2015