Suppletie met DHA tijdens de zwangerschap kan mogelijk kosten besparen.

Er namen 2400 vrouwen deel aan de studie die minder dan 20 weken zwanger waren. De vrouwen werden willekeurig ingedeeld in een suppletiegroep en een placebogroep. De suppletie groep kreeg tot het einde van de zwangerschap 800mg DHA per dag, de placebogroep kreeg een nepmiddel.

Suppletie met DHA leidde tot een significante vermindering van het aantal miskramen (15%). De kans op een vroeggeboorte nam zelfs met de helft af. De onderzoekers berekenden op basis van deze gegevens hoeveel zorgkosten dit zou kunnen besparen. Zij kwamen tot de conclusie dat suppletie met DHA de zorgkosten met 62 euro per zwangere vrouw kon verminderen. In Australië zou dit in per jaar een totale besparing van 10 tot 34 miljoen euro kunnen opleveren.

Referentie:  Ahmed S, Makrides M, Sim N, McPhee A, Quinlivan J, Gibson R, Umberger W. Analysis of hospital cost outcome of DHA-rich fish-oil supplementation in pregnancy: Evidence from a randomized controlled trial. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2015 Dec;102-103:5-11.