Suppletie jodium aanbevelenswaardig tijdens de zwangerschap

Het verplicht joderen van tafelzout draagt bij aan het voorkomen van jodiumtekorten bij kinderen. Dit blijkt uit bevolkingsonderzoek uit Trabzon, een gebied in Turkije waar in 1997 veel ernstige jodium deficiënties werden geconstateerd.  In 1999 werden zoutfabrikanten in dit gebied verplicht om tafelzout te joderen. Een vergelijkbare situatie heeft zich in de jaren ’60 van de vorige eeuw in Nederland voorgedaan.

Voor zwangere vrouwen in Trabzon lijkt de effectiviteit van gejodeerd tafelzout iets anders te liggen. Ondanks het verplicht joderen van tafelzout komt jodiumdeficiëntie onder zwangere vrouwen nog vaak voor. Dit blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Nutrition. Tijdens de zwangerschap is jodium extra belangrijk. Het is betrokken bij de vorming van schildklierhormonen, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het metabolisme. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is jodiumdeficiëntie de meest voorkomende en tegelijkertijd de meest makkelijk te voorkomen oorzaak van hersenschade.

Turkse onderzoekers adviseren daarom aan zwangere vrouwen die wonen in gebieden waar van nature weinig jodium in de voeding voorkomt, om dagelijks 100-200 mcg jodium via een supplement in te nemen. Ook wanneer er gebruik gemaakt wordt van gejodeerd zout. Ook in Nederland zit er weinig jodium in de voeding. Alhoewel het toevoegen van jodium aan bakkerszout niet meer verplicht is, wordt het soms nog wel toegevoegd. Zeker voor zwangere vrouwen is dit zeer waarschijnlijk onvoldoende.

Referentie: Anaforoğlu, I.et al. Iodine status among pregnant women after mandatory salt iodisation. Br J Nutr. 2015 Nov 24:1-6.