Magnesium is gunstig voor hart en bloedvaten

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren laten zien dat magnesium een belangrijk mineraal is voor de gezondheid van het hart en de vaten. Zo ook twee recent gepubliceerde studies.

In de eerste studie werd aangetoond dat suppletie met 350 mg magnesium (verdeeld over 3 innamemomenten per dag) gedurende 24 weken de flexibiliteit van bloedvaten bij mensen met overgewicht kan verbeteren (Joris et al., 2016). Bij aderverkalking is er sprake van een verminderde flexibiliteit van de bloedvaten. Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat magnesiumsuppletie gunstig kan zijn in de preventie van hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht.

Ander onderzoek dat dit jaar is gepubliceerd (Posadas-Sánchez et al., 2016) wijst ook uit dat magnesium van belang is voor de gezondheid van bloedvaten. De onderzoekers toonden in deze studie aan dat hogere magnesium levels bij gezonde volwassenen in het bloed zijn geassocieerd met minder verkalking van de bloedvaten. Mensen met de hoogste hoeveelheid magnesium in hun bloed had, vergeleken met mensen met de laagste hoeveelheid magnesium in hun bloed, 48% minder kans op hypertensie, 69% minder kans op diabetes type 2 en 42% minder kans op verkalking van de coronaire vaten. De analyse liet ook zien dat een verhoging van 0,17 mg/dL in het bloed leidde tot 16% minder verkalking van de bloedvaten.

Referenties:

Peter J Joris et al. Long-term magnesium supplementation improves arterial stiffness in overweight and obese adults: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled intervention trial. Am J Clin Nutr April 6, 2016.

Posadas-Sánchez et al. Serum magnesium is inversely associated with coronary artery calcification in the Genetics of Atherosclerotic Disease (GEA) study. Nutrition Journal. 2016.15:22