Maagzuurremmers beïnvloeden microbioom

Maagzuurremmers (protonpompremmers) staan in de top 5 van meest voorgeschreven medicijnen. Sinds kort zijn deze middelen ook zonder recept verkrijgbaar waardoor het gebruik ervan verder toe zal nemen. Protonpompremmers worden gebruikt ter bescherming van de maagwand en om de maag minder zuur te maken. Alhoewel veel mensen ervan uitgaan dat het onschuldige middelen zijn, hebben ze een aantal grote nadelen zoals het ontstaan van tekorten aan sommige vitamines en mineralen en veranderingen van het microbioom.

Gerelateerd aan de veranderingen in het microbioom, blijkt dat het gebruik van protonpompremmers ook is geassocieerd met een verhoogd risico op een Clostridium difficile infectie, wat o.a. diarree, misselijkheid en buikpijn kan veroorzaken. De veranderingen die protonpompremmers in het microbioom kunnen veroorzaken, zorgen ervoor dat de Clostridium difficile bacterie kan uitgroeien en een infectie kan veroorzaken.

Om de verschuiving in het microbioom verder te onderzoeken is in een nieuwe studie gekeken naar het microbioom van mensen die langdurig (minimaal 5 jaar) protonpompremmers gebruiken en vergeleken met het microbioom van mensen die deze medicijnen niet gebruiken. De onderzoekers zagen een daling van Bacteroidetes en een toename van Firmicutes.

De onderzoekers concludeerden dat het langdurig gebruik van protonpompremmers het microbioom nadelig beïnvloedt. De verschuiving van Bacteroidetes naar Firmicutes maakt het lichaam vatbaar voor het ontstaan van een Clostridium difficile infectie.

Chronisch medicijngebruik en de invloed hiervan op darmen en lever is tevens het thema van het 24e Folia Orthica symposium dat 15 september aaanstaande in Amersfloort plaatsvindt.

 

Referentie: Clooney AG A comparison of the gut microbiome between long-term users and non-users of proton pump inhibitors. Aliment Pharmacol Ther. 2016 May;43(9):974-84.