24e Folia Orthica symposium ‘chronisch medicijngebruik’; pleidooi voor personalized medicine.

In totaal lijden in Nederland 5,3 miljoen mensen aan een chronische ziekte, vertelde drs. Anna Kruyswijk, een van de dagvoorzitters van dit jaarlijks symposium voor gezondheidsprofessionals. Miljoenen mensen maken dan ook dagelijks structureel en chronisch gebruik van medicijnen. NSAID’s, statines, maagzuurremmers, bètablokkers, antibiotica en metformine zijn de meest gebruikte. Diverse sprekers lieten zien dat het chronisch gebruik van medicijnen ook risico’s met zich meedraagt en onder andere kan leiden tot overbelasting van organen, verstoringen van het darmmicrobioom en nutriëntentekorten.

Op dit symposium dat op 15 september jl. in De Flint plaatsvond en waar zo’n 400 gezondheidsprofessionals aanwezig waren, werd één ding al heel snel duidelijk; we zijn allemaal anders. Darmen en lever werken bij elk individu anders waardoor geneesmiddelen verschillend opgenomen en verwerkt worden. Meer aandacht hiervoor kan de effectiviteit vergroten en de kans op ongewenste bijwerkingen verkleinen. Daarnaast bleek uit de ervaringen van diverse sprekers dat een aangepaste voeding en leefstijl in veel gevallen kan helpen de kwaliteit van leven te verbeteren en soms zelfs het medicijngebruik terug te dringen.

‘De ideale volgorde in benadering van zieke mensen begint met het bijsturen van voeding, omgevingsinvloeden en lifestyle. Daarna behandeling met natuurlijke middelen en suppletie in een veilige dosering en pas dan geneesmiddelen en medische behandelingen’, zo luidt de take home message van  drs. Anna Kruyswijk.

Kortom; er valt op het gebied van medicijngebruik nog veel winst te behalen in Nederland. Hierbij is aandacht voor voeding, leefstijl en individuele verschillen belangrijk.

Doelstelling van de Folia Orthica Symposia, georganiseerd door Stichting Educatie Atrium Innovations, is de uitwisseling van recente wetenschappelijke kennis, vernieuwende concepten en technische doorbraken over gekozen aandoeningen. Het is van belang behandelingsmogelijkheden te schetsen voor patiënten die leiden aan deze aandoeningen. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de rol van voeding in de etiologie, maar ook in de behandeling van deze aandoeningen. De symposia hebben een informatief karakter, combineren ervaringen uit wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk en zijn gericht op behandelaars, zorgverleners en onderzoekers.