Het gebruik van een multi vermindert de kans op een miskraam met 55%

Elke dag een multivitamine tijdens de zwangerschap kan de kans op een miskraam verkleinen met 55%, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Wanneer al wordt gestart met het gebruik van het supplement voorafgaand aan de zwangerschap loopt dit zelfs op tot een 79% lager risico op een miskraam. Deze resultaten sluiten aan bij eerdere bevindingen waaruit blijkt dat hogere niveaus van vitamine B6 en foliumzuur geassocieerd zijn met minder miskramen.

Aan de studie deden 344 koppels uit Michigan en Texas (Verenigde Staten) mee. De koppels werden gevolgd in de periode waarin zij zwanger probeerden te raken tot 7 weken na de conceptie. Het aantal miskramen was in totaal 28% waarvan de leeftijd (vrouw ouder dan 35 jaar) een belangrijke risicofactor bleek. Ook het gebruik van cafeïne vergrootte het risico op een miskraam. Het gebruik van een multivitamine verminderde het aantal miskramen, afhankelijk van wanneer men start met het gebruik, met 55-79%.

In tegenstelling tot andere onderzoeken hebben de onderzoekers geen relatie tussen alcoholconsumptie en miskramen kunnen aantonen.

Om het risico op miskramen te verkleinen adviseren de onderzoekers voor vrouwen om voor het 35e levensjaar zwanger te worden. Zowel mannen als vrouwen zouden al voorafgaand aan de conceptie en tijdens de gehele zwangerschap, het aantal cafeïnehoudende dranken dienen te beperken tot minder dan 3 per dag en vrouwen zouden dagelijks een multivitaminen moeten gebruiken.

Tekortkomingen in de studieopzet was dat het zelf-gerapporteerd vitaminegebruik betrof en dat het gebruik van vitaminen gerelateerd kan zijn aan andere factoren zoals een groter gezondheidsbewustzijn.

 

Referentie: Buck Louis GM et al. Lifestyle and pregnancy loss in a contemporary cohort of women recruited before conception: The LIFE Study. Fertil Steril. 2016 Jul;106(1):180-8.