Deel Nederlandse topsporters heeft voedingsstoffentekort

Een behoorlijk aantal Nederlandse topsporters heeft er moeite mee om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is gebleken uit het onderzoek van Floris Wardenaar, die op 3 februari 2017aan de HAN Sport en Bewegen promoveert.
Uit het onderzoek is gebleken dat de voedingsinname van topsporters maar weinig verschilt met die van de gemiddelde bevolking. Wedstrijdatleten die voedingsbegeleiding van een sportdiëtist of sportvoedingsdeskundige krijgen, maken doorgaans betere keuzes dan atleten die dat niet krijgen. Omdat topsporters lichamelijk zeer actief zijn, is een adequate energie- en voedingsinname van groot belang om optimale prestaties te kunnen leveren en goed te kunnen herstellen. Daarnaast kan een goede basisvoeding, eventueel aangevuld met sportvoedingsproducten en voedingssupplementen, de kans op gezondheidsproblemen verkleinen.
In het promotieonderzoek wordt geconcludeerd dat topsporters betere voedingskeuzes moeten maken. Verder was één van de aanbevelingen voor wedstrijdatleten om een laaggedoseerde multivitamine te gebruiken om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Bron: HAN Sport en Bewegen, 19/01/17