Medicijngebruik leidt tot vitamine D tekort

Vitamine D-tekort door medicijnen? Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan in 873 thuiswonende ouderen om de relatie tussen geneesmiddelengebruik en status van vitamine D in het bloed te bepalen. Maar liefst 65% van de ouderen nam 5 of meer verschillende medicijnen en 22% gebruikte zelfs meer dan 10 medicijnen. Een vitamine D tekort was gedetecteerd bij 77% van de ouderen (<75 nmol/L), en 49% (<50 nmol/L) had zelfs een ernstig tekort aan vitamine D.

Opvallend was dat bij 17% van de patiƫnten die een vitamine D supplement nam toch nog een vitamine D tekort werd geconstateerd. Van deze patiƫnten had 49% een tekort (< 75 nmol/L) en 17% zelfs een ernstig tekort (<50 nmol/L). Dit zou kunnen liggen aan de kwaliteit van de supplementen, de dosis, de duur, inname naleving of de opname in het lichaam, maar deze factoren moeten verder onderzocht worden.

Het grootste risico op een tekort werd vastgesteld bij ouderen die tien of meer medicijnen innamen. Daarnaast hadden ouderen het vaakst een tekort bij het gebruik van sommige medicijnen (o.a. tegen diabetes, antibiotica, antistollingsmiddelen, bloeddrukverlagers, plaspillen, antidepressiva). Een regelmatige vitamine D-controle bij ouderen die deze medicijnen gebruiken is dus aan te raden.

Bron:

van Orten-Luiten AC, Janse A, Dhonukshe-Rutten RA et al. Vitamin D deficiency as adverse drug reaction? A cross-sectional study in Dutch geriatric outpatients. Eur J Clin Pharmacol, mei 2016. 72(5):605-614. doi: 10.1007/s00228-016-2016-2