Minder jodium uit de voeding

Risico op tekort

Verschillende bevolkingsgroepen hebben een verhoogd risico op een tekort aan jodium vanuit de voeding. Vooral voor zwangere vrouwen en jonge kinderen is het belangrijk dat zij voldoende jodium binnenkrijgen. Tussen 2007 en 2015 is de jodiuminname in Nederland afgenomen met 37% bij mannen en 33% bij vrouwen.

Bronnen van jodium

Jodium zit onder andere in zeevis, zeewier, eieren en in brood dat is gebakken met gejodeerd zout. Ook voedingssupplementen kunnen een goede aanvulling van jodium zijn. Gejodeerd zout is nog altijd de belangrijkste bron van jodium. Iets meer dan 60% van de Nederlanders gebruikt gejodeerd zout. Echter, het is beter om jodium via andere bronnen dan gejodeerd zout binnen te krijgen aangezien Nederlanders dagelijks al te veel zout binnen krijgen.

Te veel zout

Sinds 10 jaar is de zoutconsumptie niet gedaald en ligt nog altijd boven de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. De helft van de mannen krijgt meer dan 9,7 gram zout per dag binnen. Voor de helft van de vrouwen is dit meer dan 7,4 gram.

 

Bron: RIVM