Olijfolie geschikt voor personalized nutrition

Olijven en olijfolie zijn bronnen van verschillende bioactieve stoffen waarvan de gezondheidsvoordelen door vele wetenschappelijke onderzoeken zijn bevestigd. Vooral vierge olijfolie (product van de eerste persing van olijven) is onderdeel van een set aan wetenschappelijke data. Deze onderzoeken geven meer helderheid over de  werkingsmechanismen, die  weer kunnen dienen als input voor nieuw klinisch onderzoek.

Vierge olijfolie bevat naast het omega-9 vetzuur oliezuur ook veel vitamine E (alfa-tocoferol). In het traditionele mediterrane dieet, zorgt vierge olijfolie voor een adequate inname van deze vitamine. De componenten van vierge olijfolie helpen het metabolisme te reguleren en lipoproteïnen en celmembranen tegen oxidatieve schade te beschermen. Beschadiging van membraanreceptoren en signaleringseiwitten kunnen insulineresistentie en immuundysfunctie veroorzaken en de ontwikkeling van atherosclerotische plaques stimuleren. De gunstige eigenschappen van olijfolie hebben met name betrekking op het voorkomen van inflammatoire- en leeftijd geassocieerde aandoeningen zoals cardiovasculaire ziekten, tumorgenese en neurodegeneratieve ziekten.

Gezien de moleculaire en genetische effecten van olijfolie lijken er kansen te liggen voor implementatie van olijfolie op individueel niveau. Het is volgens de onderzoekers zeer interessant en de moeite van het onderzoeken waard dat olijfolie de genetische respons van een individu kan voorspellen en op deze manier een plek kan hebben in de personalized nutrition en medicine.

Bron: Piroddi et al. Review Article Nutrigenomics of extra-virgin olive oil: A review. Biofactors. 2017 Jan 2;43(1):17-41.