Studie: ‘Personalized Nutrition’ helpt diabetici

Voeding op maat ofwel persoonlijke voeding zal diabetes patiënten helpen om hun bloedglucose spiegel op een natuurlijke manier te reguleren, zo bleek uit een studie door het Weizmann Institute of Science in Israël. Voor deze studie werd een week lang continue de bloedsuikerspiegel van 800 mensen gemonitord. De conclusie was dat de bloedsuikerrespons op alle voedingsmiddelen zeer persoonlijk is.

De onderzoekers kozen ervoor om te focussen op de bloedglucosespiegel, omdat verhoogde spiegels een groot risico vormen voor mensen met diabetes, obesitas en het metabool syndroom. Ze stelden vast dat deelnemers  onderling zeer verschillend reageerden op zowel simpele als uitgebreide maaltijden. Het doel van het onderzoek was om factoren te vinden die ten grondslag liggen aan de persoonlijke reacties op voeding. Deze informatie werd gebruikt  om persoonlijke voedingsadviezen te ontwikkelen die obesitas en diabetes kunnen voorkomen en behandelen. Zo werden ook analyses gemaakt van het darmmicrobioom en werd gevraagd naar leefstijlfactoren als slaap en beweegpatroon. In totaal beoordeelden de onderzoekers de reacties van verschillende mensen op meer dan 46.000 maaltijden.

Rekening houdend met deze diverse factoren, genereerden de wetenschappers een algoritme om de persoonlijke reactie op voedsel te voorspellen, gebaseerd op leefstijl, medische achtergrond, en de samenstelling en functie van het microbioom. In het follow-up onderzoek bij nog eens 100 vrijwilligers werd met het algoritme de stijging van het bloedsuiker als reactie op verschillende etenswaren succesvol voorspeld. Hiermee konden de wetenschappers aantonen dat de bloedsuikerspiegelstijging multifactorieel is. De bloedsuikerspiegel als reactie op een maaltijd blijkt afhankelijk van het tijdstip van consumeren , bijvoorbeeld voorafgaand aan sporten of slaap.

In de eindfase van het onderzoek stelden de wetenschappers een voedingsinterventie samen gebaseerd op een algoritme. Hiermee analyseerden de onderzoekers de optie om een persoonlijk voedingsadvies samen te stellen die de bloedsuikerspiegel  zo min mogelijk beïnvloedt als reactie op het voedsel. Vrijwilligers kregen een persoonlijk “goed” voedingsadvies voor een week, en een persoonlijk “slecht” voedingsadvies voor een andere week. Zowel de goede als de slechte voedingsadviezen werden samengesteld met hetzelfde aantal kilocalorieën.  Het “goede” voedingsadvies dieet hielp inderdaad om de  bloedsuiker op een constant gezond niveau te houden, terwijl het “slechte” voedingsadvies vaak pieken in de glucoseniveaus veroorzaakte. Daarbij, als gevolg van de “goede” diëten, constateerden de onderzoekers veranderingen in de samenstelling van hun darmmicroben, daarmee suggererend dat het microbioom beïnvloed zou kunnen worden door de persoonlijke diëten en tegelijkertijd een rol spelen bij de bloedsuiker reacties van de deelnemers.

Zeevi, D. et al. Cell. Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses.2015 Nov 19;163(5):1079-94. doi: 10.1016/j.cell.2015.11.001.