Expert Clinic ‘De huid-darm connectie’

Van mechanisme naar behandelopties bij chronische huidproblemen
De overtuiging dat de basis van onze gezondheid in onze darmen ligt, krijgt zelfs in wetenschappelijke kringen steeds meer steun. Het is dan ook niet verrassend dat mensen met acne, eczeem, psoriasis en andere chronische huidaandoeningen opvallend vaak ook darmklachten hebben (verstopping of juist diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid en buikkrampen). Vergelijkbaar met de hersen-darm-as, bestaat er ook een huid-darm-connectie. In deze Expert Clinic gaan Marcelline Goyen en Andrea van Vuuren in op de onderliggende mechanismen van de huid-darm connectie.

Tijdens deze Expert Clinic:

  • Opbouw en structuur van de huid, en de meest recente inzichten in de huid-darm connectie.
  • Onderliggende mechanismen, waaronder de rol van huid- en darmmicrobioom en het immuunsysteem.
  • Wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van beïnvloeding van het darmmilieu bij huidproblemen.
  • Behandeling van diverse chronische huidproblemen, zoals eczeem en psoriasis.
  • Praktisch advies over toepassing van voeding(stoffen), pre- en probiotica.

Huidtherapeut Marcelline Goyen heeft ruim 20 jaar werkervaring als huidtherapeut. Vanuit haar zoektocht naar het hoe en waarom van huidproblemen stuitte ze op de rol van de darmen. Na een opleiding tot darmtherapeut (2009) kon ze beide werkvelden combineren. Naast verschillende praktijktrajecten waarin ze mensen met onder andere eczeem succesvol behandelde, werkte ze ruim zes jaar aan de research voor haar boek ‘De huid-darm connectie’ ©2019. Het boek is geen eindstation, maar een wegwijzer voor eenieder die meer inzicht en wetenschappelijke onderbouwing zoekt in ‘de huid-darm connectie’.

Andrea van Vuuren is diëtist en Scientific Educator. Ze is specialist op het gebied van probiotica en al meer dan 20 jaar werkzaam voor het merk Orthica. Door haar jarenlange ervaring is ze in staat om op een duidelijke, begrijpelijke manier de vertaalslag te maken van wetenschappelijke informatie naar praktisch toepasbaar advies over voedingssupplementen.

Datum: maandag 5 oktober  2020
Tijd: 15.30 uur (ontvangst 15.00 uur) - 20.15 uur
Locatie: Van de Valk, Zwolle
Kosten: € 30,00 p.p. inclusief handout, koffie, thee en gezonde snacks in de pauze.
Accreditatie: is aangevraagd bij MBOG, KTNO (FAGT, VBAG, LVNG, NVST, CAT, VIV, VVET), AVIG (VHAN, ABB, ABNG-2000, NVNR), NVD, NVH , NVVM/RM, NWP, VNT. Het certificaat wordt na afloop verstrekt door Stichting Educatie Atrium Innovations.
Sprekers: Marcelline Goyen en Andrea van Vuuren
Meer informatie en inschrijven: Klik hier