Internationaal webinar; inflammatie ontrafeld

Unveiling Inflammation: Pathophysiology, Associated Diseases and Ways to Influence Resolution
Inflammatie; pathofysiologie, gerelateerde aandoeningen en behandelopties

Bewegingsapparaat
Meer dan 1,5 miljard mensen, ongeacht hun leeftijd, hebben last van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Deze reumatische ziekten, zoals artrose en reumatoïde artritis hebben een gemeenschappelijke ontstekingscomponent. Hoewel de WHO (World Health Organisation) ze als de belangrijkste oorzaak van chronische pijn en invaliditeit beschouwt, zijn de behandelopties beperkt.

Inflammatie
Een ontsteking, ook wel inflammatie genoemd is onderdeel van de complexe biologische reactie van lichaamsweefsels op schadelijke prikkels en is een beschermende reactie waarbij immuuncellen, bloedvaten en moleculaire mediatoren  betrokken zijn. De functie van een ontsteking is het elimineren van de oorspronkelijke oorzaak van celbeschadiging, het opruimen van dode cellen en weefsels en het in initiëren van weefselherstel.

Artrose en reumatoïde artritis
Tijdens dit internationale webinar (engels gesproken), zullen twee experts het thema inflammatie belichten vanuit diverse ziektebeelden, waarbij waarbij artrose en reumatoïde artritis centraal staan. De achterliggende mechanismen, de pathofysiologie en behandelopties met natuurlijke middelen komen aan de orde.

Pathofysiologie en de rol van inflammatie bij artrose
Dr. Raquel Largo is PhD in Biochemie en Moleculaire Biologie en senior onderzoeker en adjunct-directeur van de 'Bone and Joint Research'- afdeling van het universiteitsziekenhuis in Madrid.*Haar onderzoek richt zich op de moleculaire en biochemische mechanismen die ten grondslag liggen aan  chronische gewrichtsaandoeningen, evenals op het effect van diverse reuma- geneesmiddelen op de ontwikkeling van deze pathologieën. Haar groep bestudeert de rol van ontstekingen in de synovia en de de kraakbeenschade die ontstaat bij reumatoïde artritis en artrose.
*Fundación Jiménez Díaz University Hospital Health Research Institute

Behandelen van inflammatie bij diverse aandoeningen
Prof. Dr. Oliver Werz is Professor for Pharmaceutical Chemistry bij The Friedrich
Schiller University Jena, Duitsland. Hij
onderzoekt de moleculaire en cellulaire mechanismen die ten grondslag liggen aan ontstekingsreacties. Zijn focus ligt op bioactieve lipidemediatoren  met pro-inflammatoire (prostaglandinen, leukotriënen) of anti-inflammatoire (resolvines, protectinen, lipoxines, maresinen) eigenschappen evenals natuurlijke middelen die zich gedragen als farmacologisch actieve stoffen. Daarnaast analyseert hij de mechanismen van ontstekingsremmende middelen op moleculair en cellulair niveau. Prof. Dr. Oliver Werz heeft meer dan 330 peer-reviewed publicaties op zijn naam staan. 

Datum: donderdag 25 november 2021
Tijd: 16.00 tot 17.00 uur
Plaats: online
Sprekers: Dr. Raquel Largo en Prof. Dr. Oliver Werz
Taal: engels gesproken
Kosten: gratis
Meer informatie en inschrijven: klik hier