Wat betekent ‘orthomoleculair’ eigenlijk?

Het woord orthomoleculair werd in 1968 geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Orthos betekent ‘goed’ of ‘juist’ en moleculair wil zeggen: ‘uit moleculen samengesteld’. Orthomoleculair betekent dus: de juiste moleculaire omgeving. Of anders gezegd: een optimaal biochemisch milieu; vitamines en mineralen zijn in optimale hoeveelheden en verhoudingen in de lichaamsweefsels aanwezig. Vanuit dit principe ontstond de ‘orthomoleculaire voedingsleer’.

Afbeelding orthomoleculaire voedinggsupplementen | Stichting Educatie Atrium InnovationsOrthomoleculaire voedingsleer

In de orthomoleculaire voedingsleer streeft men naar optimale hoeveelheden voedingsstoffen in weefsels. Zij staat voor een gezonde, evenwichtige voeding, die bij voorkeur zo puur, rijk en zuiver mogelijk is en afgestemd op de behoefte en omstandigheden van het individu. Optimaal gedoseerde voedingssupplementen vullen deze behoefte zo nodig aan waarmee ze kunnen helpen om de gezondheid te behouden, te bevorderen of te herstellen.

De orthomoleculaire geneeskunde

Artsen en therapeuten die werken vanuit de orthomoleculaire visie, passen naast een gezonde en evenwichtige voeding, vitamines, mineralen, plantenextracten en bio-actieve stoffen (flavonoïden, probiotica etc.) toe als onderdeel van hun behandelplan.

Een specialisatie voor gezondheidsprofessionals

Onze opleiding ‘Orthomoleculaire Voedingsleer & Therapie’ is een specialisatie voor gezondheidsprofessionals, zoals artsen, diëtisten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen. U kunt zich bijvoorbeeld specialiseren tot orthomoleculair diëtist/voedingskundige of orthomoleculair arts. Voor therapeuten (een titel die niet beschermd is) biedt een afgeronde opleiding de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een beroepsvereniging.

"Ik ben een praktijk gestart en lid geworden bij de MBOG." - Natasja Asselman, oud-deelneemster opleiding.