Over de lezingen

Drs. Anna Kruyswijk-van der Heijden en Prof. dr. ir. Huub Savelkoul zullen de dag inleiden en vooruitblikken naar de lezingen. Zij bespreken verschillende invalshoeken waarop personalized nutrition gebaseerd kan zijn, zoals sociodemografische – omgevings- en raciale factoren. Hierbij leggen ze een link met  de persoonlijke gezondheidsstatus en het microbioom, het gedrag en de psyche.

Prof. dr. ir. Ger Rijkers geeft een overzicht van de rol van het microbioom door de jaren heen en blikt vooruit in de mogelijkheden voor de toekomst. De invloeden van het microbioom op het lichaam zijn groot en de inzichten en ontwikkelingen over dit thema gaan snel. Ger praat ons hierover graag bij.

Laura Steenbergen, PhD, bespreekt de rol van de darm-hersen-as in cognitief en affectief functioneren bij gezonde personen. Ze draagt hierbij ideeën aan voor mogelijke preventieve interventies voor psychische stoornissen. Een holistische en gepersonaliseerde  benadering.

Dr. ir. Ben van Ommen beschrijft in zijn lezing hoe sommige ziekten omkeerbaar zijn door aanpassing van de voeding en dat het hiervoor nodig is om op een andere manier naar gezondheid te kijken: systemisch, flexibel, persoonlijk en zelfredzaam. We moeten van ziektezorg naar gezondheidszorg.

Drs. Nina Weiss presenteert een casus waarin zij een persoonlijke behandeling belicht, die gericht is op de darmen. Darmreiniging is een specialisatie die steeds meer wetenschappelijke fundering krijgt. ‘Ga terug naar de basis’ luidt een van de adviezen van Nina Weiss.

Drs. Kim van Wetten  laat in haar lezing zien hoe het lichaam belast kan worden en welke gevolgen deze belasting kan hebben voor diverse barrières in het lichaam. De darmbarrière, holtes, longen, blaas en bloed-hersen-barrière staan met elkaar in verbinding. Het wordt een praktisch ingestoken lezing.

Dr. André Kuipers vertelt uit eerste hand over de invloed van versnellingskrachten en gewichtsloosheid op het menselijk lichaam. De medische aspecten aan boord van het ISS komen aan bod, van de gym en de defibrillator tot psychologie en straling. Alsmede de systemen om leven in de ruimte sowieso mogelijk te maken: lucht, voedsel en water.