Interacties voeding en medicijnen inclusief gastpresentatie over kwaliteit van voedingssupplementen

Veel cliënten die op consult komen bij een (orthomoleculair) therapeut gebruiken geneesmiddelen. Veel geneesmiddelen hebben een nadelige invloed op de status van bepaalde vitamines en mineralen. Ook kan de combinatie van geneesmiddelen met voeding of suppletie nadelig uitpakken waardoor de kans op bijwerkingen juist kan toenemen. Om op een veilige manier voedings- en suppletieadvies te geven is kennis van deze interacties essentieel. In deze les leert een ervaren apotheker je alles wat je moet weten over mogelijke interacties. leert over de verschillende typen interacties, via welke mechanismen interacties kunnen plaatsvinden en welke medicijn- en voedingssupplementencombinaties extra aandacht verdienen.

Als afsluiting van deze les wordt een gastpresentatie gegeven door Drs. Leander Brouwer. Hij neemt je mee in het onderwerp ‘kwaliteit van voedingssupplementen’. Leander vertelt waarom kwaliteit van voedingssupplementen belangrijk is en waar je op moet letten als je voedingssupplementen adviseert.

Na deze les kan je op een veilige manier voeding- en suppletieadvies geven aan cliënten die ook medicijnen gebruiken. Tevens kun je inschatten wanneer je in overleg met de voorschrijvend arts moet treden en kan je aan de hand van het etiket beoordelen of een voedingssupplement van hoge kwaliteit is.

Docenten
Drs. Boudewijn van den Aarsen is Apotheker bij Benu apotheek Dirksland. Tevens is Boudewijn docent van de lessen Orthomoleculaire biochemie en Interacties aan de Opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer & Therapie waar deze les onder valt.

Drs. Leander Brouwer heeft farmacie gestudeerd en is als apotheker en kwaliteitsmanager werkzaam in de productie en wereldwijde distributie van geneesmiddelen. Vanuit zijn eigen organisatie Leander Brouwer Consultancy B.V. ondersteunt hij (farmaceutische) bedrijven op het gebied van kwaliteit en productie en geeft hij trainingen in de diverse regelgevingen en de praktische toepassing daarvan.

Welke onderwerpen komen aan bod?

  • Verschillende typen interacties tussen voeding, voedingsstoffen en geneesmiddelen
  • De invloed van de biologische beschikbaarheid, distributie, eliminatie, halfwaardetijd, therapeutische breedte op interacties
  • Factoren die van invloed zijn op de biologische beschikbaarheid en distributie, en hiermee de kans op interactie, van een geneesmiddel en voedingsstof
  • Mechanismen waarop interacties plaatsvinden
  • Mogelijke gevolgen van interacties
  • Belangrijkste voedingsstoffen die interactie aangaan met medicijnen
  • Belangrijkste medicijnen die effect hebben op de nutriëntenstatus
  • Toepassen van praktische richtlijnen bij interacties tussen geneesmiddelen en voeding

Voor wie?
Deze les is bestemd voor gezondheidsprofessionals, de beschikken over medische basiskennis en bijgeschoold willen worden in de kansen en gevaren van interacties tussen voeding, voedingsstoffen en geneesmiddelen om veilig suppletieadvies te geven

Lesniveau
De Orthomoleculaire lessen worden gegeven op HBO+ niveau

Wat ga je leren?
Na het volgen van deze les kan je veilig voeding en suppletieadvies geven aan cliënten die medicijnen gebruiken. Je weet welke interacties kunnen optreden en waar je alert op moet zijn.

Lesmateriaal
De deelnemers krijgen een syllabus met de presentatie en een dictaat

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, VIV)

Kosten
€ 69,- inclusief btw, koffie, thee, gezond lunchbuffet en lesmateriaal

Datum
Afgelast ivm Corona-crisis

Tijd
9.00 - 17.00 uur

Locatie
Educatieruimte Atrium Innovations in Almere

Inschrijven