Maag en darm inclusief gastpresentatie over probiotica

In Nederland heeft bijna een kwart van de bevolking klachten over of een aandoening van het spijsverteringsstelsel (RIVM 2019). De problemen zijn sterk uiteenlopend en in veel gevallen is er geen eenduidige oorzaak te vinden, laat staan een succesvol behandelplan. Wel is duidelijk dat voeding en het darmmicrobioom een belangrijke rol spelen bij deze aandoeningen. Twee deskundige en ervaren docenten geven je helderheid in het doolhof dat spijsvertering heet. Natuurgeneeskundige en docent Cindy de Waard neemt je in deze les mee in de fysiologie van de spijsvertering, mogelijke ontregelingen ervan, oorzaken en orthomoleculaire behandelopties. Als afsluiting van de les is er een gastpresentatie door Dr. Karen Koning over alles wat je moet weten over probiotica. Waarom je probiotica inzet, hoe ze werken, wat de wetenschappelijke onderbouwing is, hoe je een keuze in probiotica maakt, hoe lang de behandelperiode is, etc.
Na deze les kun je in jouw praktijk voeding en suppletie nog gerichter inzetten als onderdeel van jouw behandelplan.

Docenten
Drs. Cindy de Waard is natuurgeneeskundige en farmaceutisch wetenschapper. Tevens is Cindy docent aan de Opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer & Therapie waar deze les onder valt.

Dr. Karen Koning is hoofd Educatie en Senior wetenschapper bij Winclove Probiotics. Ze heeft o.a. onderzoek gedaan naar de rol van probioticagebruik bij antibiotica

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • Functies van het maagdarmkanaal
 • De spijsvertering op enzymniveau: de enzymen
 • De organen van het maagdarmkanaal
 • De werking van de darmwand
 • Functie van het colon
 • Gastro-intestinale aandoeningen
 • Aandoeningen van het colon
 • Candida Albicans
 • De hersen-darm-as
 • De relatie tussen de darmen en pijnsyndromen
 • Alles over probiotica: soorten, toedieningsvormen, toepassingen, verwachtingen, overleving, wetenschappelijke onderbouwing, dosering, contra-indicaties, interacties, veiligheid

Voor wie?
Deze les is bestemd voor gezondheidsprofessionals, de beschikken over medische basiskennis en bijgeschoold willen worden in de functie en aandoeningen van het maagdarmkanaal in gezondheid en de rol die voeding en suppletie kunnen spelen bij de behandeling van spijverteringsproblemen.

Lesniveau
De Orthomoleculaire lessen worden gegeven op HBO+ niveau

Wat ga je leren?
Na het volgen van deze les heb je gedegen kennis over de werking van het spijsverteringsstelsel, kun je klachten herkennen, ben je op de hoogte van de relatie tussen de darmen en de hersenen en kun je behandelopties met voeding en suppletie (incl.probiotica) op maat toepassen.

Lesmateriaal
De deelnemers krijgen een syllabus met de presentatie en een dictaat

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, VIV)

Kosten
€ 69,- inclusief btw, koffie, thee, gezond lunchbuffet en lesmateriaal

Datum
vrijdag 13 december 2019

Tijd
9.00 - 17.00 uur

Locatie
Educatieruimte Atrium Innovations in Almere

Inschrijven