Voeding en suppletie bij hormonale disbalans

Hormonen maken deel uit van complexe regulatiesystemen en hebben veel effecten in het lichaam. Een goede balans tussen de diverse hormonen is van groot belang voor de gezondheid. Een disbalans kan voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Voornamelijk vrouwen zijn gevoelig voor een hormonale disbalans. Voeding, stress, hormoonverstorende chemicaliën, beweging, genen en leeftijd zijn van invloed op onze hormonen. Met gezonde voeding en voedingssupplementen kunnen hormoongerelateerde klachten worden behandeld. Na deze les weet je welke klachten veroorzaakt kunnen worden door een hormonale disbalans en hoe jij jouw cliënten met een niet-optimaal functionerend hormoonsysteem kunt voorzien van een persoonlijk voedings- en suppletie-advies als onderdeel van jouw behandelplan.

Docent
Barbara Havenith is orthomoleculair arts én vrouwenarts in haar onafhankelijke gynaecologiepraktijk ‘Vrouwenpoli Boxmeer’. Tot 2011 werkte zij in diverse ziekenhuizen. Ze combineert de reguliere aanpak met leefstijl- en voedingsadvies en met complementaire methoden, waar dat door vrouwen gewenst wordt en mogelijk is. Tevens leidt zij verloskundigen op in medische vaardigheden, communicatie en teamwork. Barbara is coauteur van het boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’.

Welke onderwerpen komen aan bod?

  • De HPG-as (hypothalamic–pituitary–gonadal axis)
  • Progesteron
  • Oestrogeen
  • Testosteron
  • De bijnieren
  • De schildklier
  • Hyperthyreoïdie
  • Hypothyreoïdie
  • Subklinische hypothyreoïdie

Voor wie?
Deze les is bestemd voor gezondheidsprofessionals, die beschikken over medische basiskennis en bijgeschoold willen worden in de werking van het hormoonsysteem en de rol die voeding en suppletie kunnen spelen bij de behandeling van hormonale disbalans.

Lesniveau
De Orthomoleculaire lessen worden gegeven op HBO+ niveau

Wat ga je leren?
Na het volgen van deze les heb je gedegen kennis over de organen die hormonen (oestrogeen, progesteron, DHEA, cortisol, testosteron, T4 en T3) aanmaken, over welke symptomen optreden bij een gebrek of een teveel aan deze hormonen en wat de oorzaken daarvan kunnen zijn. Ook leer je welke leefstijladviezen je kunt geven bij de besproken aandoeningen en welke orthomoleculaire behandelopties (voedingsnutriënten en voedingssuppletie) een gunstig effect kunnen hebben.

Lesmateriaal
De deelnemers krijgen een syllabus met de presentatie en een dictaat

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, VIV)

Kosten
€ 69,-inclusief btw, koffie, thee, gezond lunchbuffet en lesmateriaal

Datum
vrijdag 6 maart 2020

Tijd
9.00 - 17.00 uur

Locatie
Educatieruimte Atrium Innovations in Almere

Inschrijven